Pullamössösukupolvi

Helsingin kaupunginvaltuusto keskustelee koulujen kasvisruokapäivästä.

Raiku on Hakaniemen (ellei koko Helsingin) paras lounasravintola.

Tags: ,

17 kommenttia - “Pullamössösukupolvi”

 1. grezen Kirjoittaa:

  Kaalikeittotraumainen keskustelija näyttäisi muuten olevan Kokoomuksen Pia Pakarinen, jota luulin vähintään kuusikymppiseksi mutta joka onkin vasta tasan 50-vuotias! Ehkä olisi sittenkin kannattanut syödä ne kaalit?

 2. Tuuk42 Kirjoittaa:

  Olet niin kovin oikeassa. Kuten aina.

 3. Hillo Kirjoittaa:

  Niin totta, niin totta! En kyllä tajua miten ihmiset voi friikata siitä et on kerran viikossa pelkkää kasvisruokaa koulussa. Ja että se ois muka pahaksi terveydelle?! Kuinkahan paljon perus lihasörssöissä on ravinteita verrattuna noihin kasvispöperöihin?

  Toki mieleen tulee mm. ammattikoulun kasvisruoat jotka oli linjaa ‘kasvisruokailijoille 2 palaa vegepitsaa ja salaattia’…

 4. Jussi Kirjoittaa:

  Entä mistä johtuu ns. pullamössösukupolven kammottavan vääristynyt suhde ruokaan? Esimerkiksi kuvitelma, että ainoastaan kasvisruoka voi olla hyvää ruokaa.

 5. Grezen Kirjoittaa:

  Jussi, mistä päättelit, että tässä sarjakuvassa syödään kasvisruokaa?

  Tiukan veganismin mä kyllä lasken tuohon ruoka-ahdistusmeininkiin mukaan, samoin kuin syömishäiriöt. Eivät tosin välttämättä johdu samoista traumoista.

 6. Aino S Kirjoittaa:

  Kasvisruoka on kuulemma ideologia. Ideologia rantautuu Suomen koululaitokseen! Gaah

 7. Maija S. Kirjoittaa:

  Onhan se kauheeta että jotkut ihmiset syö kasvisruokaa eikä kituvina kasvatettuja ja -teurastettuja eläimiä kuten tervehenkisen kansalaisen kuuluu. Sikoja saa keittää elävältä eikä haittaa että kanoilta irtoilee jalat jo teuraskuljetuksessa, pääasia että tuotanto toimii täysillä eikä lihatalojen talous kärsi lamastakaan! Kiva, Grezen ja kumppanit, kun muistutitte taas että kasvisruoka on traumaisten reppanoiden evästä ja liha oikeaa ruokaa ilman rasittavia ideologioita. Näinpä se usko ihmiseen taas vahvistui..

 8. Jussi Kirjoittaa:

  Esimerkkeinä vääristyneestä ruokasuhteesta on vain ihmisiä, jotka sanovat etteivät syö kasviksia ja jotka (ilmeisesti) kuvaavat kasvisruokapäivää vastustavia ihmisiä. Samalla puhutaan siitä, että suututaan kun joku haluaa syödä hyvää ruokaa. Ehkä käsitin sarjakuvan väärin, mutta ainakin minulle tuli tästä mielikuva että kasvisruokapäivää vastustavat henkilöt vastustavatkin hyvän ruoan syömistä ja tämä hyvä ruoka on nimenomaan kasvisruokaa.

 9. -rh Kirjoittaa:

  En mä viitti syödä minkään sortin aivo-olentojen kuolleita ruumiita, tai jo jos olennolla on keskushermosto, se riittää. ei.
  eikä enää maistuiskaan, kerran vahingossa joutui kinkkupiirasta suuhun, se tuntui polttavalta, vieraalta. sama alkoholin kanssa. tuntuu törkeeltä että sellaista tajuntaa vääristävää kemiaa pitäisi anniskella hissillä alas (sosiaalinen pane voi nuoremmille raitistelijoille olla ongelma).
  Mutta tuo kouluruoka, tässä kerran fillaroin ruoka-aikaan tuon Aseveljenkadulla sijaitsevan, ennen varsin estottomasti natsimielisen kansalaiskasvatuslaitoksen ohi. kun se lemu sieltä keittiöstä iski. meinasi pumpata aamiaisen pihalle.

 10. HannaV Kirjoittaa:

  Aamen.

  Oletko muuten tsekannut Toiselta Linjalta erinomaisen kasvisrafla Silvopleen? Hinnat eivät ole ehkä kaikkein edullisimmat, mutta noutopöytä on ihan uskomattoman mahtava!

 11. grezen Kirjoittaa:

  Maija S., ymmärsinköhän mä sun kommentin väärin tai sä tän sarjiksen väärin?

  Jussi, kahden esimerkkikeskustelijan kommentit ovat siis suoria lainauksia Helsingin kaupunginvaltuuston kasvisruokapäiväkeskusteluista, jossa minua kummastutti, miten omilla vuosikymmenien takaisilla ruokatraumoilla perustellaan nykypäivän oppilaiden ruokavaliota. Sitten rupesin miettimään, että aika monet keski-ikäiset ihmiset ovat todella ennakkoluuloisia ruokiensa suhteen noin yleensäkin. Paljon nirsompia kuin nykysukupolvet, joiden niskoille yrittävät vierittää omaa nirsouttaan (“meidän lapset menee kuiteskin mäkkäriin jos eivät saa koulussa kunnon ruokaa”). Huonosti syöminen liittyy ja ei liity samaan asiaan. Huono ruoka on monesti aika yksipuolista mutta sitten siihen liittyy vielä tämä kilvoittelumeininki (“Jumala tykkää kun en nauti liikaa ruoastani”).

  HannaV, Silvopleessä oon käynyt kerran ja se oli tosiaankin ihan mahtava paikka. Harmi vaan, että lounas siellä tulee melkein kaksi kertaa kalliimmaksi kuin muissa samojen kulmien lounaspaikoissa. Tänään kävin Silvopleen vastakohdassa eli 3. Linjalla sijaitsevassa Heipan Herkkulounaassa, jossa saa sitten sitä keskiverrolle keski-ikäiselle duunarimiehellekin kelpaavaa ruokaa. Kunnon annokset, pihvejä ja perunaa. :D

 12. Reta Kirjoittaa:

  kun puhuit tuosta että toivottavasti ruokatraumat eivät siirry sukupolvelta toiselle, niin voin ainakin sen sanoa, että monet 50+ tuttuni ovat sitä mieltä ettei lasta voi pakottaa syömään jotain ruokaa, jos ei vain mene alas. He eivät pakota yleensä siksi, koska heille itselle jäi traumoja lapsuudesta jolloin lautanen oli pakko syödä loppuun. Lasten makuaisti on paljon herkempi kuin aikuisten, siksi aikuiset pitävät erilaisista ruoista. Kouluruoka on yleensä ala-asteesta lukioon/amikseen melko samanlaista, joten ei ihme ettei kaikki ruoat mene ekaluokkalaisilla alas, kun taas lukiolaisille ne ovat mauttomia. Esimerkkinä kinkkukiusaus, jota maistui mielestäni hirveältä kun olin pieni, ja nyt se on yksi lempiruokani koulussa.
  Kasvisruokapäivästä sen verran, että mielestäni kasvisruokapäiviä kyllä saisi olla, se on ihan hyvä idea, varsinkin jos ruoka on lähiruokaa. Kasvikset ovat terveellisiä ja kukaan ei kuole jos niitä saa useammankin kuin kerran viikossa :) Lähiruoka ennen kaikkea, vaikkei se olisikaan kasvista. Vaikka lähiruoka nyt voisi tuntua kalliimmalta kuin ulkomailta ostetut potut, niin pidemmän päälle se hyödyntäisi suomalaisia koska ennen ulkomaille mennyt raha jäisi Suomeen ja tukisi maataloutta.

 13. grezen Kirjoittaa:

  Reta, ihan totta. Onneksi itseänikään ei ole koskaan pakottamalla pakotettu mihinkään ruokiin. Oli ainoastaan tätä normaalia “Afrikan nälkäiset lapset” -syyllistämistä :) Mutta ehkäpä juuri sen takia nykyään tykkäänkin syödä monia sellaisia ruokia, joista en lapsena tai nuorena pitänyt. Maksa ja raaka paprika eivät vieläkään ole lempiruokien toplistalla, mutta niitäkin pystyy jo syömään!

 14. -rh Kirjoittaa:

  Pelkkä suosittelu ruokavalion suhteen voi kääntyä itseään vastaan – en lähtenyt sille tielle. päinvastoin, kehotin skidejä miettimään vielä.

  toimi halutusti.
  :)

 15. rossi Kirjoittaa:

  Kiitos mahtavasta sarjiksesta! Mitä tiukkaan veganismiin tulee, kyllä minäkin hieman loukkaavana koin että sanoit sitä ruoka-ahdistukseksi siinä missä kaalifobiat :) Tehotuotetun lihan, viljellyn ja ryöstökalastetun kalan ja maitotuotteiden käyttäminen vie viljelypinta-alaa, aiheuttaa päästöjä ja rehevöittää moninkertaisesti kasvisvaihtoehtoon verrattuna, joka voi olla tasan yhtä herkullinen kuin se pihvi. Myönnetään että tämän ymärtämisen jälkeen iski mieleen myös tajunta siitä että mieluummin minä itse sen maasta kasvaneen ruokani sulatan kun se aivan yhtä helppoa ja palkitsevaa on, enkä minkään eläimen kautta.

  Olen siis 20-vuotias 186cm pitkä ja 78kg painava vegaanipoika, kotoisin maalta ja viettänyt keskisuomalaisella nauta-tilalla lapsuuteni kesät heinähommissa ja mulleja ruokkien. Itseä ihmetyttää, että kaupunkilaiset ovat niin pihalla nykyeläintuotannosta, etteivät tiedä että possuille ja kanoille syötetään suomessakin etelä-Amerikkalaista soijaa, jota rehuksi jalostamaan ollaan Uuteenkaupunkiin rakentamassa uutta tehdasta. Siis ihan vain viitaten Halla-Ahon, Rydmanin ja muiden puheisiin soijapäästöistä.

 16. Grezen Kirjoittaa:

  Rossi, eipä vegaaniruokavalio itsessään mikään ruoka-ahdistuskokemus olekaan (toivottavasti!), jos ei sitä itse sellaiseksi tee. Mulla vaan palaa käämit semmoisen omaan napaansa tuijottavan meiningin kanssa, jossa kavahdetaan ihan kaikkea eläinperäistä (jotain kirvoista saatavia väriaineita yms.), vaikka vaihtoehtona olisi jokin teollisesti prosessoitu tuote aidon luonnontuotteen sijaan. Kyllä mä ainakin mieluummin käytän hunajaa ja villaa kuin keinotekoisia makeutusaineita ja akryyliä. :) Mutta siis ahdistavaksi ankaran vegaaniuden tekee ennen kaikkea joustamattomuus itseä kohtaan. Ei jumala suutu jos kerran lipsahtaa lautaselle jotain eläinperäistä, mutta yliminä suuttuu…

  Soijajuttu on hyvä pointti. Jostain syystä soijapäästöihin vetoavat ihmiset vieläpä kuvittelevat, että soijat LENNÄTETTÄISI Suomeen, missä ei kyllä olisi mitään järkeä. Kyllä ne ihan laivarahdilla tuodaan. Ja samalla logiikalla voisi jättää esim. kahvit ja teet juomatta ja suklaat, appelsiinit, banaanit ynnä muut syömättä.

  Ruokajutuista keskusteleminen lipsahtaa helposti leiriytymisen ja vastakkainasettelun puolelle… koulujen kasvisruokapäiväkeskusteluistakin saa nyt sen käsityksen, että sekasyöjät eivät muuta nyt söisikään kuin verisiä pihvejä. Eivätkä varmaan syökään, jos kerran on traumat kaikista mahdollisista kasviksista :) Ilkka Taipale saa lähettää ruusukaalinsa mulle, mä kyllä söisin ne mielelläni!

 17. kumiko Kirjoittaa:

  Ton videon ihmiset saivat mut tosi vihaiseksi monella tapaa, tosi idiootteja.
  Eikä ketään pitäisi mitään ruokaa pakottaa syömään. Itselläni on kokemus 1 luokalta hernekeitosta… Pistin vierustoverin syömään sen. Nykyään syön kyllä hernekeittoa, kun kukaan ei pakota ;D Hähäh!
  Ruoka aiheet on aina kiinnostavia :D