Ehkäisyvalistussarjakuva

Tags: , , ,

46 kommenttia - “Ehkäisyvalistussarjakuva”

 1. roju Kirjoittaa:

  WOOORD! Mä söin pillereitä 17-vuotiaasta 22-vuotiaaksi. Elämä muuttui, kun ne lopetti. Ja tuo juttu kortsuista on myös niin totta. Se on oikeastaan aika täydellinen kusipäisyystesti: jos ei se suostu käyttämään kortsuja, se on kokovartalomulkku.

 2. Anis Kirjoittaa:

  Jei!! =) Tämä on kyllä ihan paras strippi ikinä! Aivan mahtava ja niin totta.

 3. pnda Kirjoittaa:

  Tää oli kyllä ihan loistava, kiitos! :)

 4. Puna Kirjoittaa:

  Aloin syömään e-pillereitä koska kondomit tuppasivat hajoamaan TODELLA usein (tyyliin aina puolet paketista) ja sitten joutui popsimaan kalliita jälkiehkäisypillereitä… Parempi näin, vaikkei ajatus kovin kivalta tunnu pelailla hormonien kanssa. Noin muuten en huomaa eroa tai sitten en vain tajua sitä itse? :D (Nyt pari vuotta pillereitä käyttänyt.)

 5. Kalypso Kirjoittaa:

  Ah, maailman paras neuvo tuo viimeinen. <3 Kuten ensimmäisessä kommentissa todettiinkin, niin erinomainen kusipäisyystesti.

  Itseäni kieltämättä hirvittää aika tavalla, että ensi vuonna olen tullut syöneeksi pillereitä kohta kymmenen vuoden ajan. Tosin pakko myöntää, etten mitään ihmeempiä vaikutuksia ole havainnut, seksikin saisi haluttaa mieluummin vähän vähemmän.. :D Mutta monilla tuttavapiirin naisilla on tullut enemmän tai vähemmän kamalia sivuvaikutuksia, usein joko tuo mainitsemasi tylsä tasaisuus tai sitten päinvastoin helvetillinen vuoristorata. Reagoiko kroppasi/aivosi helposti myös muihin asioihin, esimerkiksi lääkkeisiin? (tai kofeiiniin, alkoholiin, sokeriin, mitä näitä nyt on..)

 6. Grezen Kirjoittaa:

  Kalypso, kofeiini ja sokeri eivät vaikuta oikeastaan mitenkään, alkoholi vaikuttaa kuten Teuvo Hakkaraiseen eli siitä tulee humalaan :) Mutta stressi ja rankka sairaus vaikuttavat kroppaan. Yhdet menkat jäi välistä kun olin keuhkokuumeessa. Niin rankkoja lääkkeitä en ole syönyt että niillä mainittavia sivuvaikutuksia olisi ollut. Ja mäkään en oikeastaan huomannut e-pillereissä juurikaan sivuvaikutuksia – ennen kuin lopetin niiden syömisen. Viinaa taisin kestää paremmin pillereitten kanssa: kaverit aina ihmettelivät mun viinapäätä. Tosin on se edelleenkin ihan kohtuullinen.

  Puna, hui, onpas heikkoja kumeja! :o

 7. Mikko Kirjoittaa:

  Käyttäjät tuntuvat sen sijaan suosittelevan kuparikierukoita aika varauksetta?

 8. Yksilö Kirjoittaa:

  Ei voi yleistää että pillerit muuttaa naisen luonnetta tai mitään muutakaan, sehän on ihan yksilöllistä. Itse olen käyttänyt pillereitä useamman vuoden, eikä niistä koidu mulle yhtikäs mitään sivuvaikutuksia – ei niin mitään. Olin tuossa pari kuukautta ilman kun ei ollut tarvetta (en ollut kotona ukkoni luona), eikä minussa ollut tapahtunut mitään muutosta. Olen tosi tyytyväinen pillereihini!

 9. Kumiko Kirjoittaa:

  E-pillereitä en ole käyttänyt, mutta minipillerit tulivat viime keväänä kehiin. Muutuin niiden takia todella itkuiseksi (ainakin luulen että se johtui niistä) ja kaupan päälle masennukseni uusiutui.
  Menkka kivut ovat lieventyneet niiden myötä, mutta mielialavaihtelut ovat normaalin verrattuna kymmenkertaistuneet. En kestänyt sitä ja vaihdoin toisiin tabuihin. Saas nähdä miten näiden kanssa lähtee skulaamaan… Hyvä päivitys! :)

 10. quicksand Kirjoittaa:

  Kiitos tästä sarjakuvasta, tätä oli todella lohdullista lukea! Minulla on muutamia syitä, miksi en ole pillereitä tahtonut käyttää; tavallisissa e-pillereissä minulla on aivoinfarktin riski, minipillerit näyttävät horjuttavan jo muutenkin kurjaa kuukautisrytmiäni, yleinen haluttomuus syödä “turhia” lääkkeitä kun olen muuten perusterve yms – ja olen kokenut parisuhteessani joskus huonoa omatuntoa “tuittupäisyydestäni.” Asiasta on kuitenkin keskusteltu ja onneksi poikaystävä on ymmärtäväinen vaikka väittikin kondomin heikentävän omaa suoritustaan.

 11. 7 vuotta elämää hukkaan Kirjoittaa:

  Jep, noin pääsi käymään. 7 vuotta tasaisuutta, kunnes päätin lopettaa mokomat pillerit.

 12. Grezen Kirjoittaa:

  Yksilöllisiä juttujahan nämä aina ovat (ellei mennä yleisemmälle tasolle ja aleta keskustella esim. vesistöihin pääsevistä hormoneista). Siksi ehkä onkin outoa, että e-pillerit ovat se vaihtoehto, jota yleisimmin suositellaan ensisijaisena ehkäisynä nuorille naisille. En ainakaan muista, että olisin joutunut lääkärin kanssa keskustelemaan asiasta sen kummemmin silloin vuonna 2000. Verikoe otettiin ja jonkun kaavakkeen täytin.

 13. Kristiina Kirjoittaa:

  Tosi hyvä sarjis! Samoja asioita olen miettinyt, vaikken ole pillereihin koskenutkaan. Tuntuu lisäksi, että ihminen on vieraanunut luonnosta.

 14. maestro (m) Kirjoittaa:

  “Jos mies ei suostu käyttämään kondomia, niin se on ÄÄLIÖ”. Oikeastiko? On olemassa myös miehiä jotka eivät pysty seksistä kondomin kanssa nauttimaan samalla tavalla kuin normaalisti. Itsekin kuulun niihin ihmisiin, joilla seksin nautinnollisuudessa on valtava ero kortsun kanssa ja ilman. Tuoreissa suhteissa ja irtosuhteissa toki täytyy tyytyä kondomiin ihan tautien takia, mutta pidemmän päälle se on aika puuduttavaa kun pitää tehdä töitä edes pitääkseen kalun pystyssä. Eli ongelmatonta se ei ole. Toki erona on se, että kortsu ei vaikuta muuhun elämään, vaan pelkkään seksielämään.

 15. Grezen Kirjoittaa:

  maestro: Parisuhteessa kannattaa toki neuvotella, kumpi lopulta kärsii enemmän ehkäisystä ja toimia sen mukaisesti. Nykyään saa muuten todella ohuita kortsuja (Sultaneita muistaakseni) ! :)

 16. pikkulaku Kirjoittaa:

  Parisuhteessa kortsu voi olla naisestakin epämukava. Aina pitää keskeyttää puuhat just parhaalla hetkellä korstun asentamisen ajaksi. Itsekin tykkäsin, kun kortonkien kanssa puuhamisen sai unohtaa.

  Myöhemmin itse lopetin pillerit, ja totesin kyl saman kuin sinä, ja erityisesti huomasin, että luovuus kärsi pillereistä. Elämä oli vaan jotenkin tappavan tasaista, eikä mikään piirtäminen, kirjoittaminen tai larppaaminen kiinnostanut. Seksihalutkin olivat paljon matalammat. ‘Luomuna’ tulee välillä synkempiäkin aikoja, mutta toisaalta myös huippuja, jolloin saa aikaan kaikkea kivaa. :)

  Ehkäisyneuvolassa luonnollisesti mun omaan sanaan ei uskota, vaan jatkuvasti vähätellään mun omia tuntemuksia tässä asiassa. Joidenkin ammattilaisten mielestä kun pillereillä ei ole sivuvaikutuksia, ja piste.

 17. Yksilö Kirjoittaa:

  Ei ole itsellä tullut vastaan, että pillereitä erityisen yleisesti suositeltaisi nuorille naisille, mutta voi hyvinkin olla että monet lääkärit pitää niitä parhaana vaihtoehtona (aika hölmöä). Itselleni ehdotettiin ekana ehkäisylaastareita, jotka oli aika kamala kokemus, ja lisäksi toisena vaihtoehtona olisi ollut tarjota ilmaista kierukkaa. Valitsin kuitenkin pillerit, ja olen vissiin tosi onnekas kun niistä ei mitään sivuvaikutuksia tule. Ehkäisy on helppoa ja seksi kivempaa ilman kumia.

 18. Mireille Kirjoittaa:

  Ehkäisy on jotenkin kumman monimutkainen juttu noin sukupuolivinkkelistä. Itseä on jo pitemmän aikaa ihmetyttänyt että Suomessa on loppujen lopuksi aika rajallisesti tarjolla vaihtoehtoja. En ole missään nähnyt täällä myytävän ehkäisy sieniä (contraceptive sponge) taikka geeliä vaikka geeliä muistaakseni onkin lisätty liukkarin muodossa joihinkin kondomeihin. Ja jos pessaarin haluaa, niin joutuu tilaamaan Ruotsista. Nuo mainitsen siksi että kaikki 3 vaihtoehtoa ovat vähemmän ruumiin omaa hormonitoimintaa häiritseviä kun pillerit, laastarit ja kierukat.
  Eli miksi on “parempi” sörkkiä naisen hormonitoimintaa kuin tarjota ehkäisyä joka ei sisältäisi ylimääräisiä hormoneja eikä loppupeleissä päätyisi vesistöihin/eläimistöön?

 19. cami Kirjoittaa:

  Mireille : Nuo mainitsemasi ehkäisykeinot eivät ole kovin tehokkaita.. oliskohan ollut 80-90% luokkaa, arvaisin että se on syy siihen että ne eivät ole yleisesti suomessa käytössä :)

 20. Annika Kirjoittaa:

  Yleisesti ottaen oon kuullut naisten enemmän valittavan pillereistä kuin kehuvan niitä, mutta ite oon syönyt pillereitä melkein kolme vuotta, eikä mulla ole ollut missään vaiheessa minkäänlaisia ongelmia. Se on hirveän yksilöllistä ja riippuu myös pillereistä. Elämä ei ole tasapaksua, pillerit eivät ole vaikuttaneet luovuuteen tai tunteisiin ja seksiä haluttaa itse asiassa enemmän kuin ennen, koska kyllä se naisestakin tuntuu eriltä olla ilman kortsua. Minusta elämä pillereiden kanssa on minulle niin ihanan helppoa, sillä ennen pillereiden aloittamista menkkani olivat ihan hirveät. Niitä ei saattanut kuulua kuukausiin, mutta sitten kun ne alkoivat, niin ne kestivät aina yli viikon. Aina oli hirveää miettimistä, että alkaakohan ne menkat huomenna vai kuukauden päästä ja kauankohan niitä sitten kestää. Puhumattakaan kamalista menkkakivuista. Nyt tiedän päivälleen milloin ne tulevat, eikä tarvitse miettiä halun hetkellä onko lipaston laatikossa kortsuja vai ei. Ainoana miinuksena on monien e-pillereiden hinta: itte syön sitä yleisintä merkkiä ja sen hinta on noussut 30e/3kk hinnasta hintaan 40e/3 kuukautta, mikä on aika törkeä summa, varsinkin kun miettii, että tuo on se merkki, jota ensimmäisenä teinitytöillekin tyrkytetään. Ei mulla ainakaan olisi ollut varaa teininä maksaa tuollaisia hintoja pillereistä. Me ollaan onneksi sovittu poikaystävän kanssa, että se maksaa puolet pillereistäni, sillä molempien asiahan se ehkäisy on, vaikka nainen niitä pillereitä syökin.

 21. Mireille Kirjoittaa:

  Cami: juuh, tiedän että ovat teholtaan heikompia, mutta kuten sanottua, myös vähemmän häiritseviä elimistölle ja ympäristölle. Siksi siis ihmettelen ettei noita vaihtoehtoja edes tarjota. Sanoisin että pessaari tai pessaarin ja keskeytetyn yhydynnän yhdistelmä on kuitenkin toimiva vaihtoehto.

 22. Grezen Kirjoittaa:

  Hyvää keskustelua! Yllättävän vähän tulee loppujen lopuksi ehkäisyasioista puhuttua kavereidenkaan kanssa, vaikka useimpiin se jollain tavalla vaikuttaa. Mulla on muuten jonkinlainen hämärä mielikuva Anna-Leena Härkösen Akvaariorakkaus-kirjasta, jossa päähenkilö käytti ehkäisyvaahtoa… alkuysärillä siis tämä. Yhtä retroa kuin pessaari tai naisten kondomit! Mutta ehkä pessaari voisi tehdä uuden tulemisen kuukupin myötä.

 23. jussip Kirjoittaa:

  Kondomien luotettavuus pitkässä parisuhteessa on merkittävän paljon huonompi kuin pillereillä. Tässäkään asiassa ilmaista lounasta ei ole.

 24. Elviira Kirjoittaa:

  Syön e-pillereitä lähinnä niiden helppouden (tai “helppouden”) takia. Olen huomannut saman kuin Grezen, eli pillerit vievät terän seksistä, mutten jaksa nähdä vaivaa paremmankaan keinon löytämiseen, koska meneehän nuo siinä kuitenkin. Ja kondomeista en itsekään pidä. (Saati sitten ympärileikattu mieheni, jolla muutenkin tunto-ongelmia.)
  Tuskin maltan odottaa sitä mahdollisesti jossain tulevaisuudessa odottavaa hetkeä, kun voi jättää ehkäisyn pois ja saa panna luomuna kiihkeästi sellaisessa viettitilassa kuin mitä se oikeasti on. :D (Siis sitten, jos/kun lasten saaminen on ajankohtaista.)

 25. Aino Kirjoittaa:

  Tärkeitä asioita, kunpa puhuttais enemmän! Kokeilin kerran e-pillereitä kuukauden ja se oli kamalaa. Ja kun vähän kaikissa ehkäisyvaihtoehdoissa on varjopuolensa, kauheeta säätämistä! Haluisin joskus sterilisaation mutta toisaalta tää hormonikierukka sopii mulle nyt hyvin ja on yhtä tehokas. Ei vaikuta mielialaan ja haluihin mielestäni kuten pillerit. Lisäksi menkat kipuineen väheni todella huomattavasti. Ei tartte tehdä tai muistaa mitään ja sain kierukan kanssa ilmaisen ehkäisyn viideksi vuodeksi…

 26. HOps Kirjoittaa:

  Annikan kanssa samoilla linjoilla, tosin jo 10v pillereitä popsineena. Menkkakivut väheni silloin teininä samantien.
  Seksihalut on ihan kohdallaan (joka saattaa kyllä johtua enempi upeasta miehestä kuin pillereistä ;) )
  En ole myöskään huomannut tasapaksuutta elämässä, välillä itketyttää ja välillä naurattaa. :)

  Kuitenkin olen lueskellut asiasta ja hieman huolissani olen pitkäaikaisen käytön tuloksista.
  Halusin kokeilla kierukkaa, mutta gynekologi totesi “ei näitä mielellään laiteta sellaisille, jotka eivät ole synnyttäneet”.
  Täytyy varmaan palata asiaan seuraavalla käyntikerralla.

 27. Aino S Kirjoittaa:

  Kyllä sen voi ihan hyvin pistää vaikkei ois synnyttänyt. Vanhaa tietoa tuo.

 28. Mireille Kirjoittaa:

  Kierukalla ja synnyttämisellä on sen verran tekemistä toistensa kanssa että kierukka nostaa kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuutta. Ilmeisesti sen vuoksi jotkut lääkärit eivät sitä mielellään anna asiakkaille jotka ei ole vielä kertaakaan synnyttäneet.
  Tästä tulikin muuten mieleen että kondomia (ja sterilisaatiota) lukuunottamatta nää kaikki on kikkoja ja vekottimia joita tungetaan naiseen. Mitenköhän suosittu tuosta miesten ehkäisypilleristä tulee jahka se saadaan valmiiksi ja markkinoille. Ideana nerokas, mutta jos ja kun heiluttelee kovasti hormonitasapainoa tai aiheuttaa sivuvaikutuksia… mielenkiinnolla odotan miten käy.

 29. hanna Kirjoittaa:

  Hesarissa oli muutama vuosi takaperin mielenkiintoinen artikkeli e-pillereistä, harmi kun en sitä nyt enää löytänyt. Mutta siis jutun perusteella voisi väittää, että kyllä lääkäritkin ovat hyvin tietoisia haittavaikutuksista, mutta kokevat ne toissijaisiksi ei-toivottujen raskauksien rinnalla. Ei-toivotut raskaudet ja “jälkiehkäisynä” käytetyt abortit ovat aikamoinen taloudellinekinn rasite yhteiskunnalle, puhumattakaan niiden tuomista eettisistä ongelmista.. Näiden rinnalla pillereiden haittavaikutukset olivat haastattelun antaneen lääkärin mukaan se pienempi paha. Ja etenkin teini-ikäisiä tyttöjä pyritään varustamaan toimivalla ehkäisyllä, koska ovat herkemmin huolimattomia… Itselleni määrättiin depressiosta huolimatta 14-vuotiaana pillerit hoitamaan kovia kuukautiskipuja (jotka myöhemmin paljastuivat endometrioosiksi). Pää meni niistä ihan sekaisin ja hiljalleen parantumaan päin ollut masennus otti reilusti takapakkia. Olen onnellinen että lopetin itsepäisesti pillerit, sillä vuosia myöhemmin minulle diagnosoitiin eräs perinnöllinen verisairaus joka kieltää niiden käytön loppuiäksi tulppariskin vuoksi.

  Mieheni on ympärileikattu, mutta kondomiehkäisy toimii meillä hyvin. Nyt kaksi lasta synnyttäneenä voin myös vertailla sitä ehkäisyttömään yhdyntään – eikä oman kokemuksen mukaan mainittavia eroja :) Moni säännöllisen kierron omaava käyttää nykyään varmoja päiviä, itse en kuitenkaan uskalla. Sterilisaation aion silti hankkia joskus, kun olen ihan 100% varma etten halua lisää lapsia – edes siinä tapauksessa että menettäisin koko perheeni jossain traagisessa onnettomuudessa ja tapaisin uuden kumppanin.

 30. Reetta Kirjoittaa:

  Toivottavasti nuorille miehillekin annetaan jotain ehkäisyvalistusta ja nimenomaan kondomin käytöstä. Omina kouluaikoina se ainakin jäi surullisenkuuluisaan “nakkikioskivideoon” (Naida vai palaa)… Teiniraskauksia pilleri kyllä ehkäisee mutta toisaalta sukupuolitaudit ovat yleistyneet nuorilla.

  jussip: Onpas insinöörimäinen asenne. Jos kondomin varmuus on 90 % ja pillereiden 99 %, niin ero ei oikeasti ole “merkittävän paljon huonompi” tai tarkoita sitä, että sadasta seksikerrasta kymmenellä partnerisi pamahtaa paksuksi. Oikein käytettynä ja hyväksi havaittuna mikä vaan toimii luotettavasti.

 31. Kiskis Kirjoittaa:

  Itsellä seksihalut on kyllä vaan lisääntyneet koko ajan, vaik samal pillerimerkil on mennyt kohta kymmenen vuotta… Tajuan, että kaikille ei kaikki hormonivalmisteet sovi, mutta muistuttaisin että ainakin itselle minipillereistä on monta hyvää puolta: Menkat voi pitää vaan nelisen kertaa vuodessa (10 päivää raudanpuutetta, jäätävää kipua yms) ja toisaalta vahinkoja ei tarvitse pelätä.

  Tärkeää olisi mun mielestä, että tytöt etsisivät itselleen sen sopivan ratkaisun kokeilemalla montaa keinoa. Oma gyne kyllä muistutti, ettei 1 kk kerro pilleristä mitään, keholla kestää ainakin 3 kk tottua uuteen systeemiin…

  Hyvä että syntyy keskustelua, hyvä Grezen!

 32. Aino S Kirjoittaa:

  No 90% varmuus on kyllä tosi huono varmuus. Mutta käytännössä tietty monesta seikasta kiinni.

 33. Linda Kirjoittaa:

  Mun mielestä kondomi _vakisuhteessa: on ankea, seksi vaan on ihanampaa iho ihoa vasten ja ilman kumisäätöä. Sitä paitsi miehelläni on niin iso penis että kortsut hajoilee. Kierukka on loistava, jos pillerit ei sovi.

 34. Linda Kirjoittaa:

  PS. Pillerit ei ole mikään yksselitteisen huono juttu. Niillä on joitain hyviäkin terveysvaikutuksia, ja naisen hormonitoiminnasta riippuen ne voi joillekin sopia tosi hyvin. Mä söin pillereitä useamman vuoden eikä halut todellakaan ainakaan vähentyneet, rinnat vaan paisuivat vähän liikaa & kipeytyivät aina ennen menkkoja, joten koen kierukkaehkäisyn kivammaksi. Kierukka on huoleton.

 35. Tulik Kirjoittaa:

  Tämä on hieno ja ajatuksia herättävä merkintä, kiitoksia siitä!

  Tekisi mieli kirjoittaa pitkä rantti aiheesta, mutta tiivistän: melkein 10 vuotta pillereitä syöneenä olen samaa mieltä siitä, että pillerit eivät ole yksiselitteisesti hyvästä tai pahasta. Minulle ne ovat sopineet, enemmän tai vähemmän, ja olen kiitollinen niiden olemassaolosta. Silti välillä tekisi mieli jättää ne pois (koska kiinnostaisi nähdä muutos omassa mielialassa ja kropassa), mutta koska nykyinen mieheni on ÄÄLIÖ, enkä halua sikiämäänkään ryhtyä, se ei onnistu.

  Samoin komppaan täysin tuota mielipidettä nuorista miehistä ja ehkäisyvalistuksesta, koska liian usein nämä asiat tuppaavat jäämään naisten huolehdittavaksi. Muistan itsekin lukioajoilta, kuinka moni kaveri joutui hankkimaan pillerit ihan vain siksi, koska poikaystävä ei halunnut kondomia käyttää. Toisaalta, parempi hormonikooma kuin ei-toivottu raskaus, mutta sen verran femakko olen, että miehetkin saisivat tasavertaisuuden nimissä asiaan osallistua, muutenkin kuin itse aktin osalta.

  Loppuun on vielä pakko sanoa, että sterilisaation ikärajaakin saisi minun puolestani laskea, vaikka perustelut nykyiselle ovatkin ihan hyvät. Jos kerta tuntee itsensä niin hyvin, että tietää, ettei lapsia välttämättä koskaan halua, mielestäni piuhojen katkaiseminen olisi kaikille osapuolille helpompi ratkaisu. Tai sitten saisivat kehitellä markkinoille uusia ehkäisymenetelmiä, jotka olisivat tehokkuudeltaan verrattavissa pillereihin, mutteivät aiheuttaisi saman verran päänvaivaa tai sivuvaikutuksia kuin pillerit.

 36. Anis666 Kirjoittaa:

  Mä söin e-pillereita 2 vuotta, Yaz merkkistä. Olo oli tasaisempi ja hormoonitkin. Auttoi menkkakipuihin yms. Sit ei ollu enää varaa popsia niitä ja sain tsäkällä kolmen vuoden ehkäisykapselin klinikalta ilmaiseksi. Nyt olen ihan eri ihminen, aamuisin aina agressiivinen ja ahdistuskohtaukset palasi. Masentaa herkemmin ja tuntuu et koko hormoonitoiminta on muuttunut radikaalisti. Kuukautiset loppuivat. Mut minkäs teen, olen allerginen kondomeille, hee vittu jee. Ja ikää vasta 19. Seksuaalinen tasa-arvo ei toteudu mun kohdalla, mut en voi syyttää ketään, se on vaan mun kroppa.

 37. annika jäkestä Kirjoittaa:

  Ehdin nyt syventyä tähän sarjakuvaasi. Kyllä mun mielestä e-pillerit ovat yksi keino miten naisia rajoitetaan ja kontrolloidaan. Ne on jatkumoa sähköshokeille ja kohdunpoistoille, joita molempia käytettiin ennen hoitokeinona naisen “seksuaalisuuden parantamiseksi”. Niin, ja hoidetaanhan nykyään vaihdevuosivaivoja hormoneilla, koska naisille saattaa tulla ylimääräisiä kiukunpuuskia vaihdevuosina ja hormonit auttaa niihin. Vanhetakaan ei sais luonnonmukaisesti.

 38. Raivotar Kirjoittaa:

  Kyllä tuli kokeiltua e-pillereitä ja ei enään ikinä. Vaikka kuinka vääränlaisia olisivat olleet ja ehkä on minulle soveltuvampia pillereitä, niin sanon ei kiitos. Kyllä sitä oli joko melankolisella tai agressiivisella päällä jolloin tavarat lensi helposti milloin seinille milloin toisia ihmisiä kohti, sinä aikana kun niitä pillereitä popsi. Mukavaa oli se, ettei tarvinnut kärsiä jaloilta tunnon vievistä kuukautiskivuista. Mutta mielummin kärsin niistä kivuista sen aikansa, kuin olen raivotar apina. Lisäksi pahimman kuukautiskipupiikin saa taltutettua pitämällä kuumaa pyyhettä alamasun päällä(kiitos tästä niksistä kuuluu vanhalle kansalle).

 39. jo Kirjoittaa:

  Kiitos hyvästä asian esiin tuomisesta. Sulla on kyky oleelliseen.

  Hyviä vointeja!

 40. Mireille Kirjoittaa:

  Heip, sen verran tähän keskusteluun lisäisin että sterilisaatiolle on olemassa aikast helppo operaatio “vaihtoehto”, mutta en tiedä markkinoidaanko tätäkään Suomessa niin että siitä saisi tietoa ilman että ulkomaan ystävät joutuvat vinkkaamaan ja sitten itse ottaa selvää ja mainitsee lekurille. Eli Essure on tuo menetelmä nimeltään ja on kuulemma hyvä vaihtoehto hormoniherkille.
  Itseä on tässä ruvennut viherpiipertäjänä mietityttämään miesten e-pillerin kehittely. Jos ongelmia syntyy jo nyt kun hormonit siirtyvät meistä luonnon kiertokulkuun, niin mitenpä käy kun luontoon pissaajia on kaksinkertainen määrä.

 41. grezen Kirjoittaa:

  Mireille, enpäs ollut kuullutkaan, kiitos tiedosta!

 42. Knapsu Kirjoittaa:

  Kondimia päällelaittaessa olo on kuin mummo, vaari, Jumala, terkkari ja gradun valvoja katselisivat vieressä tehden muistiinpanoja. Monella pojalla on kovia suorituspaineita ko asiasta, vaikka kantavatkin vastuuta ehkäisystä.

 43. Kahta Kirjoittaa:

  Itse olen syönyt 13-vuotiaasta ja nyt 22. Yksinkertaisesti minulle ei annettu vaihtoehtoja. Kivut + vuoto olivat niin kovat, että opiskelu ja työt olivat mahdottomia kuukautisten aikaan. Eli 90% ajasta. 3vko kuukautiset, viikko taukoa, 2vko kuukautiset, viikko taukoa… Yhtä helvettiä. Minulla ei ole vaihtoehtoja. En tiedä, muuttaisiko mitään tuohon seksuaalisuuteen jos lopettaisin. Henkinen puoli ainakin pysynyt samana. Mutta niin kauan kun lasta en ole tehnyt ja alle 30 olen, ei kohdun poistokaan tule kysymykseen. Syö tai kärsi.

 44. kitsune Kirjoittaa:

  mulle määrättiin keltarauhashormonia kun olin 13; munasarjaan oli muodostunut kysta, ja sen kasvua haluttiin pitää kurissa. myöhemmin vaihdettiin napit Diane Novaksi aknen vuoksi. ei auttanut akneen, eikä menkkakipuihinkaan. myöhemmin niitä alettiin vaihdella juurikin masentuneisuuden vuoksi, söin läpi ties kuinka monta merkkiä.

  jossain kohtaa lopetin ne ja sain tilalle ehkäisyrenkaan. se oli aikansa hyvä, mutta vähensi seksihaluja ja mm. ohensi limakalvoja tosi hauraiksi.

  nyt olen ollut ilman hormonaalista viitisen vuotta ja saanut itseni taas takaisin. koko parisuhdehistoriani aikana tasan yksi mies on mutisematta ottanut käyttöön kondomin- mukaanlukien ihan ensimmäiset kerrat- vaikka olen tehnyt selväksi että minun kanssani käytetään tätä. yhdellä tapauksella oli oireeton herpes, joka siltikin pystyi tarttumaan, ja jopa tämä mulkku oli sitä mieltä että ei se nyt haittaa jos vähäsen kokeilisi. no ei kyllä kokeillut minun kanssani..

  ainut ehkäisy meillä on se kondomi. se ei keskeytä puuhia vaan on osa niitä, ja mä en suoraan sanottuna ole huomannut mitään eroa onko sitä vai ei.

  joillekin hormonaalinen ehkäisy sopii, toisille ei. mun kohdalla se on ei, vaikka kivut on kammottavat- saan ne jotakuinkin siedettäviksi yleensä syömällä suurehkon määrän kipulääkkeitä ja lihasrelaksantteja, jotka tekee vähän väsyneeksi, mutta vain parina päivänä kuukaudesta. sen olen taas valmis kantamaan, mutta en missään määrin vähättele muiden kokemuksia tai valintoja. kivun kanssa on aina yksin, ja silloin jokainen tekee minkä parhaaksi näkee, eikä se ole muiden asia tällaisessa seikassa.

 45. grezen Kirjoittaa:

  Kiva kun kommentoitte tätä! Mä en aina muista seurata näiden vanhempien merkintöjen kommentteja mutta luen kyllä kunhan huomaan! :) Avainlause ehkäisyjutuissa lienee juuri tuo “toisille sopii, toisille ei”.

 46. Zeroness Kirjoittaa:

  Hieno kirjoitus aiheesta, jota olen itsekin miettinyt sekä itse, että vaimoni kanssa. On joskus tehnyt mieli kirjoittaa aiheesta blogiinikin, mutta sitten olen muistanut että ai niin, minähän olen mies! Ei minulla ole ikään kuin oikeutta spekuloida tällä asialla kun EI OLE omakohtaista kokemusta tipan tippaa. Tiedän toki, että tuon logiikan voi ampua alas yhtä hyvin kuin sen, että lasten kasvatuksesta käytyyn keskusteluun voi osallistua vain ja ainoastaan isät ja äidit. Vaikka nyt päättäisinkin sohaista muurahaispesää, se tuskin aiheuttaisi yhtään rakentavaa keskustelua. Siksi kiitän, että sinä tuot tätä aihetta keskusteltavaksi.

  Minua on tässä aiheessa kiinnostanut erityisesti seikka josta useampikin nainen on minulle maininnut: pillerit saavat kiinnostumaan aivan erityyppisistä miehistä. Tämä on minusta asia jota pitäisi tutkia perusteellisestikin, koska tuo jos mikä voi olla omiaan aiheuttamaan avioeroja siinä vaiheessa kun pariskunta haluaa lapsia ja pillerien käyttö loppuu. Voi toki olla, ettei ainakaan e-pillereillä tienaavat yritykset lähde rahoittamaan tähän asiaan liittyvää tutkimusta…