Julkisen sanan neuvoston morsian

Tags:

35 kommenttia - “Julkisen sanan neuvoston morsian”

 1. kjjj Kirjoittaa:

  En oikein ymmärrä, miksi ilmaisevia, paikoin oikein osuvia, hyvinmuodostettuja ajankohtaisia ilmiöitä täsmentäviä käsitteitä pitäisi kieltää mutta hauskaa tietty kerätä. Kyllästyminen? No, jos termi toimii, sitä tietysti toistetaan, ja se on termin ansio, ei vika.

  Nuo suomentamattomat on kiusallisia, koska ei voi tietää mitä humblebrag on kun ei lue moskaa.

 2. Kalypso Kirjoittaa:

  Eläminen on nykyään mahdotonta ilman ajoittaisia “päätyyköhän tämä ilmiö kiellettyjen sanojen listalle” -hetkiä. <3

 3. jee Kirjoittaa:

  vauvamasu

 4. Mila Kirjoittaa:

  kjjj:n kanssa samaa mieltä. Ei kaikki uusi ole aina huonoa. Ja merkittävä prosentti ihan outoja, eli onhan se hellanlettasta jos jotain youtube-or-whatever-hittejä pitää vuoden ajalta listata..

 5. puarr89 Kirjoittaa:

  hölläillään

 6. Roihka Kirjoittaa:

  Höh musta nä on hauskoja, sanavarastohan vaan laajenee jos ei ole sanaa ennen kuullut! :) Ja kyllähän nyt humblebragin tajuaa heti jos englantia osaa… vai onko englanti sit sitä moskaa jota ei lueta? :D

 7. kjjj Kirjoittaa:

  Täytyy myöntää ettei humblebrag ole koskaan tullu vastaan. Ei ainakaan koulun lyhkäses enkus. Nyt Google-kääntäjäkään ei sitä tunne, ei myöskään http://itranslate4.eu/fi/ joka käyttää useita käännöskoneita.

  Toisaalta englanninkielinen maailma on yhä pieni osa ihmiskunnasta, ja pidän loukkaavana edellyttää sen tuntemista kaikilta. Mulla oli pitkinä kielinä ruotsi ja saksa. Ranska, espanja, italia, portugali ja japani on sittemmin ollu harrasteena. Englantia välttämättä siinä ohessa, mutta yhäkään ei paljastu humblebrag. Paska ku on syrjäytyny olo.

 8. pikkulaku Kirjoittaa:

  Tässä on kyseessä Simpsoneista paremmin tunnetun Matt Groeningin Elämä on yhtä helvettiä -sarjisten Kielletyt sanat -tribuutista. Ideana on listata sanoja, (tai ilmiöitä) joista on viimeisen vuoden aikana kuultu ihan riittävästi. Se on vitsi, ihmiset. Ei ole pakko nauraa, jos ei huvita.

  Mua nämä kyllä jaksaa huvittaa, ja on ihanaa että Grezen tekee näitä. :D

 9. grezen Kirjoittaa:

  Kyllä humblebragkin selviää ihan googlettamalla. Hassua, että ihmiset taas näistä loukkaantuvat! :)

 10. kjjj Kirjoittaa:

  Hassua että kommentointi tulkitaan loukkaantumiseksi :J

  KVG kielletyksi sanaksi!

 11. Grezen Kirjoittaa:

  Kyllä minä tulkitsen tahallisen väärinymmärtämisen (tai provosoinnin) loukkaantumiseksi.

 12. grezen Kirjoittaa:

  Monia kai hämää tuo sana “kielletyt”, mutta jos listan nimi olisi “subjektiivisella otannalla valitut, tekijän seuraamissa medioissa vuoden aikana pinnalla olleet sanat ja ilmiöt”, niin kaipa siitäkin ammattiloukkaantujat harmistuisivat.

 13. -rh Kirjoittaa:

  siis tuo viimeruutuhan ei mitenkään esitä minua, ja kukaan ei ole kertonut että just viime viikolla käytin palaverissa sanaa yhteisöliisyys:
  “jos mä teen tästä kovaa businessta, siitä jää silloin puuttumaan yhteisöllisyys”.
  HEps, hyvä sana, samoin kuin sympaattiset ja löyhästi assosiatiiviset kaupunkikulttuuri ja kivijalkakauppa – tämä ikivanha, onko siltä tullut uudelleen?
  Voihan limuviina!

 14. kjjj Kirjoittaa:

  Kielletyt kuvat ja profogaatiot.
  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/581371_4541170285010_1038338163_n.jpg

 15. Tuuk42 Kirjoittaa:

  Lisäisin allakuplijoihin tänään vastaantulleen kammosanan “luovuustabletti”, joka ei edes nimestään huolimatta ole syötävä pilleri vaan teknovempain.

 16. Aino S Kirjoittaa:

  Vähän ihmettelen joitain sanoja tällä kertaa, mutta eipä ole mun lista. Yleisesti tykkään kyllä näistä listoista, muutama vuosi jälkeenpäin on symppiksiä.

 17. Mila Kirjoittaa:

  Tekijälle voisin vielä tarkentaa, että minä en suinkaan loukkaantunut tästä piirroksesta, minusta se ei vaan ole erityisen hyvä. Tällaisen listan pitäisi olla oivaltava ollakseen hauska, mutta jos sanat eivät ole edes tuttuja niin ohi menee että humahtaa. Saahan näitä listoja tietenkin itselleen tehdä mutta turha riehua sitten kun saa kriittisiä kommentteja. Tai ehkä voisit tarkentaa blogiisi, että otat vastaan vain ylistäviä kommentteja? Aika pitkään sarjisblogeja selailleena olen huomannut että tämä on yksi niistä harvoista blogeista jossa tekijä ei suvaitse minkäänlaista, edes asiallisesti julkituotua kritiikkiä, vaan pillastuu heti armottomaan vittuiluun ja dissaukseen ja korostaa aina vastauksessaan kuinka älykäs hän on, ja siten takuulla kriittisen kommentoijan yläpuolella. Jo aikapäiviä sitten olen vetänyt siitä omat johtopäätökseni ja siksi en edes yritä mitään fiksua kommunikaatiota täällä.

 18. -rh Kirjoittaa:

  Aika pitkään sarjisblogeja selailleena olen huomannut että tämä on yksi ..

  Taitaa tulla sota mutta mua kyll´ kyrsii vielä enemmän, ja sellanneena. ns. metasarjakuva: niiden formaatti, “tarina” ja kuvitustapa on … mikä se on, jymähtänyt masturboimaan yhtä ja samaa cliseistä kaavaa.

 19. Grezen Kirjoittaa:

  Mila, voisitkohan miettiä, mikä oma kommunikaatiotyylisi on ollut (“onhan se hellanlettasta jos jotain youtube-or-whatever-hittejä pitää vuoden ajalta listata”) ja miettiä myös, kuinka paljon anonyymiä vittuilua ihminen jaksaa ottaa ajan mittaan blogissaan vastaan. Minä en jaksa eikä minun tarvitsekaan. Sanon kyllä vastaan, jos olen jostain asiasta eri mieltä. Ja arvostan kauniisti ja kohteliaasti muotoiltua palautetta, sellaiseen vastaa itsekin mielellään kohteliaasti. Tässä on tullut vuosien varrella nimitetyksi jo jos jonkinlaiseksi idiootiksi, ääliöksi, imbesilliksi ja ylimieliseksi paskaksi.

  Bloggaaja on siinä mielessä heikommassa asemassa, että lukijat voivat käyttää monenkinlaisia henkilökohtaisuuksiin menemisiä aseenaan – ja usein käyttävätkin. Mulla ei ole näistä kommentoijista muuta tietoa kuin nimimerkki ja mahdollisesti sähköpostiosoite. Tuntuu järjettömältä huomata, että joku lukija on nyt lukenut tarkkaan blogiani pitkän aikaa ja samalla kehittänyt jotain vainoharhaista vihaa tai kaunaa minua kohtaan sarjakuvieni perusteella. Jotenkin olisi mukavaa edes vihata vastavuoroisesti takaisin, mutta eihän siihen pysty kun ei yhtään tiedä kuka (ja mahdollisesti missä hormonihuuruissa tai avioeron jälkimainingeissa) siellä kirjoittelee :) (poikkeuksena tietysti ne kommentoijat jotka tunnen, kuten kjjj, jolle voin kommentoida kärkevään kommenttiin kärkevästi koska kyseessä on ystävä)

  Minkälaisia sarjakuvia mun pitäisi sitten tehdä? Tämähän on omaelämäkerrallinen sarjakuvablogi, joten tämänkaltaiset sarjakuvat ovat tietysti omasta kokemuspiiristäni. Pitäisikö sen aueta täysin ihan kaikille?

  Mietityttää myös, miksi lukea tätä blogia jos ei tyylistä pidä? Tässä on pari vuotta mennyt aika vähillä sarjakuvilla monestakin syystä ja mä olen tosi iloinen itsestäni aina kun saan päivitettyä. Ja vähän toivoin, että pitkän päivitystauon aikana tippuisivat pois sellaiset lukijat, joille sarjakuvani tai “Grezen”-niminen internetpersoona vaikuttavat jotenkin vastenmielisiltä. En haluaisi mennä mihinkään “olkaa plz kiitollisia kun saatte ilmaista sarjakuvaa” -diskurssiin vaan olisi ainostaan kiva, että jäljellä olevilla lukijoilla olisi ylipäänsä positiivinen fiilis tästä hommasta. Tai vaikka ei olisi, niin jaksaisivat kommentoida kohteliaasti negatiivisenkin palautteen.

  Mulle saa muuten lähettää ehdotuksia aina vuoden kielletyiksi sanoiksi tähän blogiin (tai Facebookiin) kommentoimalla tai osoitteeseen reettalai(miukumauku)gmail.com. Ehkä otan mukaan, ehkä en, mutta hauskaa niitä on saada! Ja listaa on ollut joka kerta kauhean hauskaa koota ja piirtää. Vuoden välein kun näitä tulee, niin ehkä te muutkin kestätte – välissä saattaa tietysti aina olla vähän epäonnistuneempiakin vuosia kuten ilmeisesti nyt. Syytän mediaa :)

 20. kjjj Kirjoittaa:

  Kielletty sana: ‘miukumauku’.

 21. Aino S Kirjoittaa:

  Keijjo, sehän on suomennos englanninkielisestä termistä.

  Mulla nyt ei muuta kun että tehotuotanto ei ehkä ole erityisen hauska sana, mutta eipä mitään uutta täältä (oon uustosikko). Toisaalta mua naurattaa että Moskovan olympialaiset joukkoistetaan.

 22. kjjj Kirjoittaa:

  Nii mut jos se loukkaa kissuja?

 23. grezen Kirjoittaa:

  Mä oonkin vaan kyllästynyt “tehotuotanto”-termin holtittomaan käyttöön. Että jossain on jokin epämääräinen tehotuotanto joka on paha ja että mikä vaan ei-luomu on tehotuotantoa. Vaikka joku 20 lehmän maitotila. Meillähän on mökillä tehotuotantopuutarha kun se ei ole valvottua luomutuotantoa :) Ei vaan ole tuottanut kauhean tehokkaasti kun en ole hoitanut kunnolla. Pitäisi kutsua sinne ihmisiä talkoisiin joukkoistuttamaan…

 24. Grezen Kirjoittaa:

  Mielenkiintoista olisi muuten tietää, mitkä sanat ovat jääneet tunnistamatta (paitsi humblebrag)? Nalletkaan eivät kaikki ole kaikkien hoksattavissa, mukana on myös sisäpiiri(e)n huumoria. Siellä on ainakin vanhan ainejärjestöni logo ja mun avatar Kvaak-foorumilla.

  Mutta mä kyllä olen vähän sitä mieltä, että menee viimeinenkin maku kun näitä selittelee. En tiedä, tajusiko kukaan esimerkiksi viime vuoden kiellettyjen sanojen kuvateemaa, mutta eipä se haittaa :)

 25. Leea Kirjoittaa:

  Mua ilahdutti just se ainejärjestölogo siellä joukossa, mikä permalainen solki se nyt olikaan…

 26. Någon Annan - yks Anna Kirjoittaa:

  Hoo. Miten eri tavoin ihmiset voivatkaan asiat nähdä… Mä suorastaan odotan tätä jokavuotista kielletyt sanat -postausta, musta nää on hienoa kielellistä ajankuvaa. Olen muuttanut maalle enkä enää hengaa sosiaalisessa mediassa, joten monet uusimmat sana- ja käsitevimpaimet tulevat tietoisuuteeni ehkä hieman jälkijunassa, mutta krebaus oli tästä listasta ainoa sana, jonka jouduin googlaamaan.

  Älkää nyt hyvät ihmiset ottako näin vakavasti jonkun ihmisen subjektiivista näkemystä kuluneen vuoden puheenaiheista. Jos ei puhuttele, niin toisesta silmästä sisään ja perseestä ulos – vain miten tuota korva-metaforaa tässä parhaiten soveltaisi – tuohtuminen lienee tällaisessa asiassa ainakin minun näkökulmastani turhaa.

  Kiitos, Grezen, päivityksestä, vaikka kommentti tulee näin jälkijunassa. Tulin lukemaan merkinnän uudestaan ja hämmästyin sen herättämästä aallokosta sormustimessa.

 27. -rh Kirjoittaa:

  tuohtuminen sinun näkökulmastani turhaa …hmmm
  Niin, millä nyt on merkitystä. Siinä tuokin tehotuotanto, 40 vuoden jälkeen ponnahtaa jonnekin listan alla kellumaan.
  perustelujahan näihin hittovie vähän kaipaisi …
  ja iskee vastaan siellä syvällä prinsiipin tasolla, jossa mitä ihmeellisimmät intressit pyrkivät kaventamaan kieltä; esimerkkinä iltapäivälehtien koohotus siitä, mitä sanaansa kenenkin pitäisi, siis heitti mukaan, olla koko ajan anteeksipyytämässä.

 28. Någon Annan - yks Anna Kirjoittaa:

  Niin, katsos minä olen tulkinnut, että tämä on lyhykäinen katsaus niistä asioista, joista kuluneen vuoden aikana on kohistu ja jauhettu, semmoisista asioista, joihin törmää jo vähän liiaksikin, ei niinkään lista semmoisista asioista, joista ei sarvakuvataiteilijan mielestä saisi puhua tai sanoista, joita ei saisi käyttää. (Anteeksi, en halua puhua tässä sarjakuvataiteilijan suulla, kerron vain, miten MINÄ olen nämä postaukset ajatellut.)

  Olen sattumalta sekä kasvissyöjä (joten toki vastustan tehotuotantoa) että lingvisti (en harrasta moraalista närkästystä kielellisistä asioista, esim. muotisanoista), mutta en silti ole osannut pahastua tästä tai mistään muistakaan sarjan postauksista, koska mielestäni niitä ei ole luotu sormi pystyssä moralisoiden (tahi) kielenhuollolliseksi ohjenuoraksi. Voi tietenkin olla myös niin, että olen jo niin vanha ja/tai keskiluokkaistunut (lapsi – check, omakotitalo – check, auto -check) – tai huumorintajuinen (itseään huumorintajuisiksi mainostavat ihmiset harvoin sitä oikeasti ovat, oops!) – etten yksinkertaisesti enää jaksa tuohtua…

 29. kjjj Kirjoittaa:

  Eikö vaan sais lähtee leikkiin mukaan ilman että haastetaan tuohtujaksi, kun kerran otsikko on _kielletyt_ ? Eikö voi kieltää kieltämistä?

  Missä, silti, iloinen vapautunut väittely ja roiskiminen? No, tässä toki sekin.

 30. -rh Kirjoittaa:

  En minäkään mikään eilisen teeren poika ole, ja niin monen vähemmistön edustaja etten jaksa aina edes listaa pitää, mutta siis kasvissyöjänä, ja jos kohta ekologisen ja eettisesti kestävän tien kulkijana, ja keskustelijana, oon laulanut vastapelureita suohon pitkän ikäni;
  ilmeisellä menetyksellä ainakin joskus kunon mestoja jotka eivät anna miulle audienssia keskustelu-alustusten pitoon.
  Mutta siis tehotuotanto, yhteisöllisyys, kaupunkikulttuuri … sanoja minun suussani. ja se jotenkin tuntuu henkilökohtaiselta että ne ovat “kiellettyjä”.
  olen, olen tuonut uusia sanoja suomen käyttökieleen.
  Eräänkin luin Pelle Miljoona & nus:n ekalevyn takakannesta. Se oli hyvä (eikä kai “kielletty”)
  Nyt vamaan pitäs taas.

 31. Grezen Kirjoittaa:

  Ovat ne vuonna 2013 taas sallittuja – eli jo vajaan kahden kuukauden päästä!

 32. -rh Kirjoittaa:

  Aivan, mutta tulossa olevista jos saisi ennakoita voisi jo orientautua; tuossa näet on jo vähän sellaisia oireita että joku viiteryhmä, esim. itähelsinkiläinen vasemmistoälymystö, niinku napsis puheenpateensa sattuvia sanoja, samalla päivittäen niiden merkityssisältöä.

  näin vain on tehty ennenkin. muistan stt:llä reilu parisenkymmentä vuotta sitten, yht’ äkkiä kaikki “suivaantuivat” ja sellaisesta puhuivat, mutta sanan merkityssisältö oli parhaassa tapauksessa jotenkin likimain muttei sama kuin Ikikiannolla ja muilla ko. sanaa alkujaan myös teksteissään käyttäneillä. Se uusi merkityssisältö kai pohjasi sanan konnotaatioon, kaikki ymmärsivät mitä sillä tarkoitetaan.
  Se siitä,
  tuppeensahattua lauttaa päälle.

 33. -rh Kirjoittaa:

  puheenpateensa
  po. puheenparteensa.

 34. jo Kirjoittaa:

  Tykkään lukea, kiitos.

 35. Miira Kirjoittaa:

  Ai hitsi, kun tässä oli hieno nalle- (ja Nalle-)teema taustalla! Kielletyt sanat on Grezenin parhaimmistoa ja toivottavasti muutakin materiaalia ilmestyy sivulle piakkoin. T: Päiväkuvitelmia jo vuosia seurannut fani